Vraaggesprek met Ruud Rooker, commercieel manager van HBR Branche Verzekeringen BV
Kan een werknemer de werkgever aansprakelijk stellen voor het feit dat deze geen goede WIA-verzekering voor het personeel heeft afgesloten? Ruud Rooker geeft in een kort vraaggesprek met de redactie van Fenelab een interessante kijk op dit WIA-vraagstuk. Ook vertelt hij over het collectiviteitsvoordeel voor leden van Fenelab wanneer ze een polis via HBR afsluiten.
“Een kleine toelichting op dit WIA-vraagstuk is namelijk wel op z’n plaats.”, aldus Rooker. “Er zijn namelijk werkgevers die van mening zijn dat de WIA met name een werknemersprobleem is. Dit is inmiddels een rigide mening gebleken. Want een werknemer, wellicht al lang werkzaam en zeer gewaardeerd, die arbeidsongeschikt wordt, komt bij onvoldoende inkomen uit arbeid uiteindelijk in de WIA en daarna zelfs in de bijstand terecht.”
Zijn door verzekeringmaatschappijen hier geen oplossingen voor gevonden in de vorm van een WIA-verzekering?
“Jawel” meent Rooker, ”maar werkgevers stellen dat er hier geen taak voor hen is weggelegd, dan wel dat er vanaf de werkvloer geen of weinig interesse voor getoond wordt.”
Waarom is er zo weinig interesse van werknemers? Het is toch een belangrijk actueel onderwerp, inkomen na ziekte?
Rooker: “Dit is eigenlijk heel logisch. Mensen zijn niet bezig met de situatie van langdurig ziek zijn als dit niet daadwerkelijk speelt. Máár, het grootste probleem is het gebrek aan voorlichting en uitleg. Hierbij wordt duidelijk voorgerekend hoe groot het inkomensverlies is bij langdurige arbeidsongeschiktheid. De meeste werknemers hebben niet het technische inzicht om de gevolgen van hun beslissing te overzien. De vraag die hier eigenlijk gesteld moet worden is: Kan een werknemer zijn werkgever aansprakelijk stellen voor het feit dat de werkgever geen goede WIA-verzekering heeft geregeld?”
Houdt dit in dat de werkgever op dit gebied een zorgplicht heeft, net als in de Pensioenwet?
“Ja en nee”, zegt Rooker. “Dat hangt af van de situatie. Er zijn uitspraken waarbij de werkgever aansprakelijk is, maar ook gevallen waarbij dat weer niet het geval is. Rechters hebben wel de neiging om voor de werknemers te kiezen”.
Wat kan een verantwoordelijke werkgever het beste doen?
Rooker vertelt: “De beste oplossing is een verplichte WIA-verzekering voor alle werknemers die alle salarissen tot 80% garandeert. Een werkgever wil geen discussie met zijn werknemers over fors inkomensverlies onder de 80%. Dit wordt dan een discussie zonder winnaars. Door 50% van alle kosten voor eigen rekening te nemen, geeft de werkgever blijk van het feit dat hij dit een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde vindt. Hierdoor vervult de werkgever op een vooruitziende positieve en preventieve wijze zijn zorgplicht. De beste dekking kun je op dit moment kopen bij Avero. Voor leden van Fenelab hebben wij hiervoor een collectieve regeling gesloten.”
Is dit in de huidige tijd van arbeidskrapte een secundaire arbeidsvoorwaarde die potentiële werknemers over de streep kan trekken, dan wel bestaande werknemers behouden laat blijven voor het bedrijf?
”Zeker weten. We hebben het bij HBR inmiddels ook zo geregeld, tot grote tevredenheid van mijn collega’s”, aldus Rooker.
Waar kunnen leden van Fenelab terecht voor meer informatie?
Rooker: ”Wellicht dat leden het mee willen nemen als thema in hun wekelijkse werkoverleg? Leden van Fenelab krijgen een collectieve korting van 5% op de reguliere tarieven. Natuurlijk zijn er vele aanbieders in de markt, maar Avero steekt er met kop en schouders bovenuit.”
Leden kunnen contact opnemen met:
HBR Branche verzekeringen BV
Ruud Rooker en Alex Brandenburg
023-5221020