Sinds 1 januari 2007 is de Arbowet gewijzigd. De wijziging hield onder meer in dat per branche ingespeeld kan worden op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden door middel van een Arbocatalogus. Fenelab en de vakbonden hebben de handschoen opgepakt en een Arbocatalogus voor de laboratoria ontwikkeld. Deze is in 2010 tot stand gekomen.
Arbocatalogus
De Arbowetgeving eist dat bedrijven werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, maar de Arbowetgeving geeft lang niet altijd aan hoe dat moet gebeuren. Met de Arbocatalogus wil Fenelab haar leden praktische informatie en oplossingen bieden om te kunnen voldoen aan de eisen uit de Arbowetgeving.
Op dit moment bevat de Arbocatalogus informatie en oplossingen over:
De Arbocatalogus is medio 2023 uitgebreid met de modules met asbest en kwartsstof. Deze zijn per 2023 erkend door de NLA. Deze modules zijn separaat in één catalogus met bijlage op deze pagina te vinden. Hierin zijn de risico’s, beheersmaatregelen en koppeling aan relevante formele regelgeving genoemd.
Ook is er een branche-RIE ontwikkeld, LabRisk. Deze wordt gehost voor KMO Solutions in Apeldoorn.
Toolboxen
De Commissie Arbozaken heeft een aantal toolboxen ontwikkeld die gebruikt kunnen worden voor het (helpen) implementeren van Arbobeleid. De komende periode zal het aantal toolboxen verder worden uitgebreid.
Toolbox Alleen werken | Toolbox Arbeidsongeval | |
Toolbox Ergonomie | Toolbox Veiligheidsgedrag |
Vragen rondom Arbozaken
Medewerkers van bij Fenelab aangesloten laboratoria kunnen per e-mail hun vragen stellen rondom Arbozaken.
Voorzitter commissie Arbozaken: Krist Craeymeersch