Arbozaken

Sinds 1 januari 2007 is de Arbowet gewijzigd. De wijziging hield onder meer in dat per branche ingespeeld kan worden op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden door middel van een arbocatalogus. Fenelab en de vakbonden hebben de handschoen opgepakt en een arbocatalogus voor de laboratoria ontwikkeld. Deze is in 2010 tot stand gekomen.

De Arbowetgeving eist dat bedrijven werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, maar de Arbowetgeving geeft lang niet altijd aan hoe dat moet gebeuren. Met de arbocatalogus wil Fenelab haar leden praktische informatie en oplossingen bieden om te kunnen voldoen aan de eisen uit de Arbowetgeving.

Op dit moment bevat de arbocatalogus informatie en oplossingen over:

 • Kankerverwekkende , Mutagene en Reprotoxische stoffen (CMR);
 • Vluchtige Organische stoffen (VOS, oplosmiddelen).

  De arbocatalogus zal worden aangevuld met EMV, asbest en kwartsstof. Erkenning door Inspectie SZW wordt verwacht in de loop van 2020. Ook is er een branche-RIE ontwikkeld, LabRisk. Deze wordt gehost voor KMO Solutions in Apeldoorn. In juni 2020 is onze branche RI&E erkend door het Steunpunt RI&E.

  Voorzitter commissie Arbozaken: Jan Kegelaer

  Nieuws

  2
  juli 2020

  Branche RI&E van Fenelab is erkend

  Eindelijk is het zover, we zijn als branche erkend door het Steunpunt RI&E voor onze branche RI&E, LabRisk!
  Tags: arbo
  12
  maart 2020

  Uit de commissies: Commissie Arbozaken

  Jan Kegelaer, voorzitter van de Commissie Arbozaken, stelt zichzelf voor en vertelt waar deze commissie zich zoal mee bezig houdt. 
  Tags: arbo
  9
  december 2019

  Nieuwsbrief SZW certificatie en persoonsregistratie in verband met arbeidsomstandigheden

  Op 3 december 2019 heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een nieuwsbrief verzonden over certificatie en persoonsregistratie in verband met arbeidsomstandigheden.
  Tags: arbo, Asbest
  19
  juni 2019

  Legionella bij afvalwaterzuiveringsinstallaties

  In Nederland is bij 81 afvalwaterzuiveringsinstallaties mogelijk een verhoogd risico op verspreiding van legionella naar de omgeving. Het RIVM adviseert installaties met een verhoogd risico om alvast (tijdelijke) maatregelen te nemen om verspreiding van legionella te voorkomen. Bijvoorbeeld door het afdekken van risicovolle beluchtingsbassins en beschermingsmaatregelen voor medewerkers.
  22
  maart 2018

  Consortium in oprichting voor validatietraject Veilige werkwijze gevaarlijke stoffen in laboratoria

  SHE-manager Wim Grisnich van DSM Resins & Functional Materials in Zwolle ontwikkelde een pragmatische aanpak om de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen in laboratoria te beoordelen. Een consortium van belanghebbenden gaat nu onder leiding van TNO deze aanpak valideren.
  Tags: arbo

  Agenda

  Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.