Bijdrage van Peter Kootstra
In de jaren negentig werkte ik bij het RIVM, en werd ik door mijn toenmalige lab-hoofd Piet van Zoonen, wel eens gestuurd naar de werkgroep (sectorcommissie) Milieu om daar inhoudelijke bijdragen te leveren. Dat was mijn eerste kennismaking met het werk van Fenelab.
Mede-oprichter van Lab-QAcademy, wijlen Cor de Ruiter, was rond 2005 als vertegenwoordiger van de RvA, regelmatig aanwezig bij de Commissie Accreditatie van Fenelab. Na zijn vertrek bij de RvA bleek dat wij, als Lab-QAcademy, geassocieerd lid konden worden. Hierdoor bleef Cor, nu in een andere rol, deelnemen aan de vergaderingen van de Commissie Accreditatie. Zelf bleef ik meer betrokken bij de vakinhoudelijke kanten. Ons doel was om onze kennis en ervaring op het gebied van kwaliteit in het laboratorium in de ruimste zin, te delen met de leden van Fenelab.
Cor en ik hebben daarom in 2018 voor alle leden, een masterclass ISO/IEC 17025:2017 verzorgd waarin de belangrijkste wijzigingen van de norm werden behandeld. Na het overlijden van Cor in 2018 ben ik als zzp-er verder gegaan en actief gebleven in de Commissie Accreditatie.
Toen in de algemene vergadering werd besloten dat het geassocieerd lidmaatschap zou verdwijnen en omgezet kon worden in een donateurschap, zou dat voor mij het einde betekenen van mijn bijdragen aan Fenelab. Mijn doel is nog steeds om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van laboratoria en niet om “klanten” te werven. Bovendien zouden de kosten voor het donateurschap niet opwegen tegen de baten. Gelukkig heeft het bestuur voorgesteld om mij voor te dragen als buitengewoon lid en daar ben ik uiteraard blij mee omdat ik mijn kennis en ervaring op het gebied van kwaliteit en accreditatie, daardoor kan blijven delen met de leden van Fenelab.
Peter Kootstra studeerde scheikunde, richting moleculaire toxicologie, aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na zijn studie werkte hij enige jaren aan schildklieronderzoek bij het AMC. In de daarop volgende 21 jaar werkte hij als wetenschappelijk medewerker bij RIVM waar hij zich achtereenvolgend bezig hield met milieu-analyses, luchtonderzoek en het residu-onderzoek.
Na een reorganisatie bij het RIVM werd hij hoofd van het laboratorium voor toxicologie van het NFI. In 2011 is hij daar gestopt en is hij als zzp-er verder gegaan als auditor, consultant en opleider.
Peter voert sinds 1991 audits uit als vakdeskundige en sinds 2010 ook als lead-assessor. Hij werkt voor onder andere de RvA, het Belgisch Belac en het Ierse INAB.