Sinds september 2023 is door de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) een testmethode voorgeschreven om te bepalen of duurzame biobrandstoffen daadwerkelijk biogeen zijn. In de Fenelab nieuwsbrief van oktober 2023 is hierover gecommuniceerd. In december 2024 is er een Woo-verzoek (Wet openbare overheid) ingediend bij de NEa in verband met deze regeling.
De NEa houdt toezicht op bedrijven die hernieuwbare energie leveren aan de Nederlandse markt. Voor bepaalde biobrandstoffen is daarvoor een C14-test vereist. De NEa heeft een kader gepubliceerd onder welke voorwaarden een C14-test toegepast kan worden om de biogene content van biobrandstoffen aan te tonen. Dit kader kent sinds september 2023 een belangrijke toevoeging die relevant is voor laboratoria. De NEa heeft de laboratoria attent gemaakt op het C14-kader en in het bijzonder de passage voor laboratoria.
Onder verwijzing naar RvA-T001-NL paragraaf 2.3.3. schrijft de NEa de standaarden ASTM D4057 en ISO 3170 voor de monstername, EN 16640 Annex B, DIN 51637 voor de bepaling van C14 en ASTM D 5291 t.b.v. de bepaling van het Carbon Content aan de laboratoria voor om te gebruiken in een bepaald toepassingsgebied. Het toepassingsgebied dient naast 'Liquid petroleum products' ook te omvatten 'Liquid fuels and blending products'. Het toepassingsgebied omvat daarmee producten zoals (bio)methanol, (bio)MTBE en brandstoffen van nieuwe natuurlijke origine zoals gebruikt in de maritieme sector ‘de maritieme biobrandstoffen’.
Het Woo– verzoek betekent dat er twijfel is over deze C14-testmethode of dat er twijfels zijn gerezen met de processen (bijvoorbeeld erkenningsregelingen en/of subsidies) rondom het gebruik van deze methode, niet zozeer met de methode zelf. Dat is niet momenteel duidelijk. Omdat Fenelab correspondentie met de NEa heeft gehad inzake de publicatie van de testmethode, valt deze ook binnen het Woo-verzoek. Fenelab heeft geen bezwaar geuit tegen de publicatie van de correspondentie met uitzondering van publicatie van een enkel e-mailadres. Dat is gehonoreerd. Fenelab wijst leden die deze methode hanteren er op dat er kennelijk wat maatschappelijke beroering is ontstaan over of naar aanleiding van de C14-methode. Het kan zijn dat de media hier een item over gaan maken. Bij een Woo-verzoek blijven de verzoeker en motieven vertrouwelijk.