In eerdere edities van de nieuwsbrief hebben we er al over geschreven, de opstart van het Fenelab Consortium dat de Covid-19 testen voor de GGD zou gaan organiseren. Eindelijk is het echt zover! Het Consortium is sinds twee maanden vol op stoom en dat is mooi! Wie kunnen we er beter over interviewen dan de heer Luc Scholtis, één van de twee coördinatoren van het Consortium?
"Ik ben Luc Scholtis, al jarenlang actief binnen de laboratoriumbranche. Momenteel geef ik leiding aan mijn bureau LabWing en ben ik formeel coördinator van het Fenelab Consortium COVID-19."
"In augustus 2020 alweer, waren de eerste contacten met het ministerie van VWS. Een half jaar later konden we pas aan de slag. Bijzonder eigenlijk als je de problemen rondom het testen zag in het afgelopen najaar. Maar wel fijn dat het gelukt is! En ik kan je zeggen dat het echt niet vanzelf ging. Talloze gesprekken zijn nodig geweest. Maar uiteraard was dit voor onze branche ook een stunt van de eerste orde: 8 concurrerende laboratoria die bereid zijn gevonden om in het belang van de maatschappij een bijdrage te leveren aan het oplossen van een probleem dat zijn weerga niet kent in de geschiedenis van de mens. Jammer dat het zo lang duurde, maar blijkbaar was het nodig en met veel verschillende betrokkenen kon dat – achteraf bezien – ook nauwelijks anders."
"Het is een eer voor Fenelab dat het ministerie van VWS ons gevraagd heeft om een aanbieding te doen. En prachtig dat we ervaring opdoen in deze markt om een bijdrage te leveren aan een groot maatschappelijk probleem in Nederland en de wereld! Voor de brancheorganisatie is dit een hele unieke manier van werken met elkaar, dat is nog niet eerder vertoond zo."
"We hebben alle leden gevraagd om een bijdrage te leveren en uiteindelijk zijn er 9 laboratoria die het Consortium hebben opgericht samen met de vereniging Fenelab. Deze laboratoria doen mee: SGS Nederland, Nutricontrol, Nutrilab, Triskelion, Merieux Nutrisciences, Normec Biobeheer, Masterlab, Nofalab en labWing.
"Uniek is de centrale ontvangstlocatie van de GGD monsters. Vervolgens vindt er een slimme verdeling plaats naar de deelnemende labs voor de PCR-tests. Ten opzichte van andere initiatieven is het heel bijzonder. Er is veel onderling vertrouwen tussen de labs nodig om deze operatie goed te laten draaien en dat terwijl we in een tijd leven dat bijna alles via videobellen gaat. Uiteraard is er met argusogen naar ons gekeken, maar het feit dat onze labs al volop actief waren in de werkvelden van de food, feed en milieu, maakte dat partijen overtuigd raakten van onze skills en ervaring om dit ook voor de medische branche te doen. Het voordeel is verder dat je met 8 PCR-laboratoria de onderlinge resultaten kunt vergelijken en elkaar zo scherp kunt houden. Immers, de kwaliteit staat voorop."
"Kinderziektes heb je altijd, maar die hebben we inmiddels aardig overwonnen. We hebben nu een goed lopende operatie staan met het Consortium. Weet wel dat we dit doen met circa 150 personen; aan de ene kant is dat niet veel, maar aan de andere kant vraagt dat wel een goede organisatie. We zijn hier niet met een relatief eenvoudig productieproces aan de slag. De schijnwerpers staan er wel op."
"De wereld is niet zo maakbaar als dat het lijkt. We hebben hier te maken met een veelkoppig monster, de COVID-19 pandemie dus. Het lijkt erop dat we ermee moeten leren leven. Fenelab is beschikbaar om ook bij toekomstige uitbraken te helpen en verantwoordelijkheid te nemen."
"Momenteel worden vele evenementen door het hele land georganiseerd. Ook hier kan het Consortium een helpende hand bieden als het gaat om de locaties waar sneltesten uitgevoerd kunnen worden. We betrekken daar ook weer alle leden van Fenelab bij."
"Fenelab is inmiddels deelnemer aan een overleg bij VWS inzake de rol van laboratoria bij dit soort pandemieën die de volksgezondheid raken. Dat is heel belangrijk voor de sector! Eens te meer is hier ook uitgekomen dat de kwaliteit van de medische- en niet medische labs vergelijkbaar zijn. Dat maakt dat we de problemen zoals in het voorjaar van 2020, om te komen tot grootschalige testcapaciteit, definitief achter ons hebben gelaten."