Het is nooit saai in de wereld van het asbest. En zeker niet in de Technische Commissie Asbest van Fenelab waarbinnen zich de asbestlabs en inspectie-instellingen geregeld verzamelen. Circa 15 actieve leden van Fenelab nemen hierin deel. Hier volgt een vogelvlucht van de ontwikkelingen binnen de asbestbranche waar onze laboratoria een belangrijke schakel vormen.
Communicatie asbestdaken
Ook al is het sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken in Nederland ligt er nog altijd circa 80 miljoen m2 asbestdaken op schuren, huizen en andere gebouwen. Het risico op verwering en erosie wordt naarmate de jaren verstrijken steeds groter. Omdat er geen wettelijke plicht geldt om dit asbest te verwijderen, is de Rijksoverheid een communicatiecampagne gestart om eigenaren te bewegen de daken te vervangen. De asbestlabs spelen hier ook een rol aangezien bij sommige typen daken er een eindbeoordeling moet plaatsvinden vanwege het risico op verspreiding van de asbestvezels. In dit voorjaar wordt de strategie van de communicatie bepaald in samenspraak met vele betrokkenen waaronder dus Fenelab.
Workshop
In de achterliggende jaren hebben de leden van de TC Asbest geregeld een workshop georganiseerd. Dit voorjaar komt er weer één: een praktische workshop over de wijze waarop de visuele beoordelingen en de luchtmetingen worden uitgevoerd als onderdeel van de eindbeoordeling van asbestprojecten. Deze workshop is vooral bedoeld voor beleidsmakers, handhavers, etc. met het oog op de nieuwe asbestregelgeving. De workshop heeft plaats op 4 april a.s. in Rotterdam. De uitnodigingen voor deze activiteit zijn reeds de deur uit gegaan. We vertrouwen op een hoge opkomst en vruchtbare bijeenkomst.
EU regelgeving
De asbestrichtlijn is gewijzigd. De belangrijkste wijziging is een verlaging van de grenswaarde van 100.000 vezels / m3 naar 10.000 vezels / m3. Voor de Nederlandse praktijk niet heel bijzonder, maar voor veel andere landen ongetwijfeld wel. Op het laatste moment zijn er nog enkele zaken aan de nieuwe richtlijn toegevoegd die mogelijk wel gevolgen kunnen hebben voor de voorgenomen wijziging van het asbeststelsel in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de verplichting om een vergunning te hebben voor organisaties die met asbest gaan werken. In Nederland geldt een certificatiestelsel, hoe verhoudt zich dat tot elkaar? Verder wordt er in de nieuwe asbestrichtlijn veel aandacht besteed aan metingen met SEM (elektronenmicroscopie), meten tijdens asbestprojecten en de opleidingseisen. Uiterlijk eind 2025 dienen de nieuwe EU bepalingen in de Nederlandse wetgeving te zijn omgezet (i.c. geïmplementeerd). Dat lijkt nog een uitdaging te zijn voor met name de wetgever. De asbestbranche met Fenelab buigt zich eveneens hierover dit voorjaar.
Raadgevend adviseur
Sinds ruim een jaar is een raadgevend adviseur voor de TC Asbest actief, de heer Frank-Maarten Gribnau. Frank-Maarten is namens de TC Asbest leden actief bij diverse stakeholder- en implementatiemeetings, kortom, daar waar het nodig is om de belangen te behartigen van de asbestlaboratoria. Dat gebeurt met wederzijdse tevredenheid. Gezien het veranderende asbestspeelveld, is dit van groot belang. Frank-Maarten werkt samen met de coördinatiegroep van de TC Asbest. Hij wordt daarin bijgestaan door onder andere Daniel Ahlers als voorzitter van de Technische Commissie Asbest en het secretariaat, gevoerd door Edwin Zoontjes.