Eerder hebben we u bericht over de internetconsultatie over de herziening van het asbeststelsel. Fenelab heeft toen haar zienswijze ingediend, dat was maart van dit jaar. Nog altijd is niet duidelijk wat er precies met onze en andere ingediende zienswijzen is gedaan.
Fenelab heeft recent weer samen met andere partijen binnen de asbestbranche aangedrongen op spoedige duidelijkheid over de herziening van het asbeststelsel: over de timing, over de concrete voorstellen én de gevolgen voor onze leden. Want gevolgen verwachten we wel. Er zullen minder luchtmetingen uitgevoerd worden tijdens de eindbeoordelingen door onze asbestlaboratoria. En dat alles omdat er kosten bespaard moeten worden onder druk van opdrachtgevers, onder het mom van een “risicogericht beleid”. Fenelab vindt dat door dit nieuwe beleid er onverantwoorde risico’s worden genomen voor werknemers en omwonenden en spreekt het ministerie SZW en de politiek hier ook voortdurend op aan. Fenelab vindt dat het beleid teveel is gebaseerd op theoretische voorspellingsmodellen in plaats van wat er feitelijk gebeurt in de praktijk. En die is echt anders. Fenelab pleit ervoor om de effecten van het gedrag van werknemers in de asbestsector te betrekken bij de herziening van het beleid.
Tot op heden vindt de asbestbranche geen gehoor. Wel is er meer gehoor bij de politiek in Den Haag: op 8 juli en 8 november zijn er werkbezoeken - mede door Fenelab - georganiseerd voor Tweede Kamerleden. Dat is zinvol aangezien de Tweede Kamer in het komend jaar haar zegje mag doen over de veranderende regels. De Kamerleden vonden het heel nuttig om echt zelf te zien hoe het er aan toe gaat in de praktijk. Dat leverde ook mooie gesprekken op.
Inmiddels is bekend dat de echte inwerkingtreding nog wel even op zich laat wachten: niet voor het jaar 2023. Enerzijds heel vervelend dat er maar geen duidelijkheid komt. Anderzijds prima die vertraging, want momenteel geldt nog altijd het strengere, maar vooral gezonder en veiliger asbestbeleid waar Fenelab voorstander van is.
En zo was de ooit door SZW voorgenomen snelle herziening – middels een brief in 2018, waarin stond dat in 2019 de eerste resultaten zichtbaar moesten worden – verworden tot een “meerjarenaanpak”. Dat is niet vreemd als bij nader inzien blijkt dat na een start in 2018 pas op z’n vroegst in 2023 de eerste resultaten verwacht gaan worden.
Tijdens de Fenelab Inspiratiedag heeft Udo Waltman van Sansidor een parallelsessie verzorgd namens de TC Asbest. Uiteraard ging het daarbij ook over het nieuwe voorgenomen asbestbeleid. Een quote die we van Udo mogen delen is: “De overheid gaat te veel uit van modellen en gesimuleerde onderzoeken en laat de praktijk voor wat het is. Een gedragsonderzoek kan echt laten zien wat er gebeurt in de rauwe praktijk als je de borging weghaalt.” En deze staat! Wordt vervolgd.