Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 25 november 2021 heeft Bob van Doorsselaere afscheid genomen als bestuurslid en voorzitter van de commissie Accreditatie van Fenelab. Hij mag begin 2022 met welverdiend pensioen van zijn werkgever SGS. Voorzitter Pieter Vos had tijdens de ALV mooie woorden voor Bob en memoreerde dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in het contact met de RvA. Dat was heel belangrijk voor het Fenelab Consortium COVID-19. Wij stelden Bob een paar vragen over hoe hij terugkijkt op zijn tijd als bestuurslid en voorzitter van de commissie Accreditatie.
Jammer dat je stopt uiteraard als bestuurslid, wat is je in de achterliggende jaren het meeste bijgebleven?
Van Doorsselaere: "Een heleboel eigenlijk, maar toch vooral welk een krachtig “instrument” Fenelab kan zijn voor haar leden. Op steeds meer platformen/niveaus kan Fenelab optreden als spreekbuis van de laboratoria en daar kunnen de leden alleen maar wel bij varen. Fenelab heeft ook iets te vertellen. Je voelt gewoon dat het gesprek wordt gezocht en dat Fenelab daarin als een meer dan volwaardige gesprekspartner wordt gezien, waarmee wat te bereiken valt."
Hoe heb je de vereniging en de leden sinds je aantreden in juni 2017 zien ontwikkelen?
"Bij mijn aantreden had ik er in ieder geval een heel ander beeld van dan wat het vandaag is. Ik werd benaderd met “och, een viertal vergaderingen per jaar en dat is het zowat”. Het is toch net een ietsje meer geworden. Dat heeft ook alles te maken met de evolutie die Fenelab heeft doorgemaakt. Met Bernd Kroon werd er een stevige digitalisatieslag gemaakt. Daarnaast ook een professionalisering van Fenelab, alhoewel het grotendeels op vrijwilligerswerk draait, met het inschakelen van een extern secretariaat. Meteen ontstond er ook een hele dynamiek, waarbij vooral in eigen boezem werd gekeken. Wie zijn we, waar staan we voor, waar willen we heen, ... ? Intussen is hierrond met elkaar afgestemd en zitten we, als bestuur, op één lijn. Tenslotte is er, met het aantreden van Pieter Vos als voorzitter, een hele beweging rond samenwerking op gang gekomen. Samenwerking met diverse externe partijen als het EZ, de RvA en andere, voor de laboratoria, belangrijke partijen. Het lijkt me dat Fenelab nu meer op de kaart staat dan pakweg 5 jaar geleden."
Heb je daar zelf nog een bepaalde rol in gespeeld?
"Als voorzitter van de commissie Accreditatie heb ik grotendeels dezelfde evolutie van nabij mogen meemaken. Vooral de contacten met de RvA (Bestuurlijk overleg, Gebruikersraad, Technisch Operationeel overleg) hebben bij mij een blijvende indruk nagelaten en ik voel me vereerd dat ik aan deze gremia heb mogen deelnemen en bijdragen. Vooral het laatste jaar zette die externe samenwerking zich ook meer en meer intern tussen de leden door. Het hele Covid-19 verhaal, met het Fenelab consortium, vormt toch een springplank naar een verandering van de werkwijze van de CA. Dat is iets wat ik toch op mijn palmares mag zetten. Het accent zal in de (nabije) toekomst veel meer op onderlinge samenwerking komen te liggen. Samenwerken rond gemeenschappelijke thema’s en vraagstukken, samen een standpunt formuleren. Het zijn zaken die ons, als Fenelab, nog verder zullen versterken in onze rol als gesprekspartner voor de eerder genoemde externe partijen, maar die er ook voor zorgen dat de individuele leden zich gesterkt en gesteund voelen door Fenelab en de concullega’s."
Vlak na je aantreden ben je voorzitter geworden van de Commissie Accreditatie en was je ook lid binnen de RvA van diverse gremia. Hoe heb je dat ervaren?
"Zoals al aangegeven, voelde ik me zeer vereerd om aan deze gremia te mogen aanschuiven. Tenslotte ben ik, als Belg, toch iets meer een buitenstaander, maar dat heb ik als zodanig niet ervaren, afgezien van de obligate Nederland-België grapjes. Voor mij waren deze overlegplatformen zeer leerrijk. Je kan eens binnenkijken in de keuken van een ander, met name de RvA. Je leert de problemen kennen waar ook de RvA mee worstelt en hoe ze probeert daar een antwoord op te geven. Om dan mee van gedachten te kunnen wisselen is niet alleen leerrijk maar ook bijzonder verrijkend als mens."
Is er nog leven na Fenelab? Hoe ga je de vrijgevallen tijd nu invullen?
Tegelijk is er nog leven na SGS?
"Jazeker, maar hoe dat er gaat uitzien is nog niet helemaal duidelijk. Helemaal stilvallen is er zeker niet bij. Het is toch wel de ambitie om nog een aantal jaren als auditor op te treden voor de RvA en Belac."
Wil je nog iets kwijt aan de leden?
"Aan de collega’s bestuurders, vooral de ingeslagen weg verder blijven bewandelen. Aan de leden van de commissie Accreditatie, ik zou zeggen idem. Laat de commissie een echt werkinstrument worden waar alle leden slimmer en beter van worden en waar de meest uiteenlopende (kwaliteits)problemen ter tafel kunnen komen. Wat vandaag bij je buur misloopt kan je morgen ook zomaar overkomen. Aan allen, nog heel veel succes in jullie verdere leven."