Bijdrage van Peter Bom, voorzitter sectorcommissie Agro-food
Binnen de sector Agro-food van Fenelab zijn de huidige activiteiten gericht op het welslagen van de Fenelab Inspiratiedag op 11 oktober aanstaande. Nu de coronaperiode langzaam achter ons begint te geraken, is het voor ieder aangesloten lid in de sector Agro-food een heerlijk vooruitzicht om elkaar weer eens in levende lijve te kunnen ontmoeten en spreken. Dat kan dan, eindelijk, weer eens gaan gebeuren op 11 oktober in Woerden. Nog niet aangemeld? Kijk even op de website of in je email box en geef je alsnog op voor deze dag.
Als sectorcommissie Agro-food stellen we een tweetal onderwerpen centraal op de Inspiratiedag: de meldingsplichten en de voorschriften omtrent de STEC analyse.
Vanuit de Wet Dieren is reeds een aantal jaren sprake van een meldingsplicht voor overschrijdingen van normwaardes van stoffen welke we niet in de EU of zelfs in Nederland willen hebben in het diervoer. Voor overschrijdingen hiervan dient de producent, maar ook het uitvoerend laboratorium melding te doen aan de NVWA.
Het Fenelab bestuur en ook het bestuur van de sectorcommissie Agro-food van Fenelab zijn reeds lang in overleg met de NVWA om voor alle betrokken partijen, in ons geval dus overduidelijk de laboratoria, een gelijk speelveld te creëren. Op verschillende momenten in het recente verleden is NVWA met de sector Agro-food plenair in discussie geweest over dit 'level playing field' aangaande de uitvoering van de meldingsplicht in de Wet Dieren. Dit heeft in de afgelopen periode geleid tot een verdiepende discussie met zowel NVWA als VWS hoe dit gelijke speelveld te creëren. Vanuit Fenelab Agro-food ligt het momenteel voor de hand om dit speelveld vast te leggen in spelregels voor bij Fenelab aangesloten laboratoria. Deze zijn immers allen geaccrediteerd en kunnen via de Fenelab koepel vertegenwoordigd worden. Binnen onze sector hebben vooral de zogenaamde feed laboratoria hiermee te maken.
Momenteel wordt er gewerkt aan de invoering van een soortgelijk systeem voor voedingsmiddelen, hetgeen gaat inhouden dat vrijwel alle laboratoria binnen onze sector hiermee te maken krijgen. Ook hiervoor is het Agro-food bestuur van mening dat er sprake moet zijn van een gelijk speelveld voor alle food laboratoria die hiermee te maken krijgen. De inspanningen van het Agro-food bestuur zijn er dan ook op gericht om voor de Fenelab aangesloten laboratoria een speelveld te creëren waarin het volstrekt duidelijk is wat er van een lab kan worden verwacht en hoe dit lab met deze op handen zijnde regelgeving moet omgaan. Het belang van ons als Agro-food laboratoria is dan ook om een situatie te creëren waarbij de controlerende instantie, de NVWA, het volstrekte vertrouwen heeft dat de procedures in de meldingsplicht bij FeneLab aangesloten laboratoria in goede handen is. Op deze wijze kunnen we met elkaar de onduidelijkheden en fraude voorkomen.
Op de Fenelab Inspiratiedag zullen vertegenwoordigers van zowel VWS als NVWA ons nadere tekst en uitleg geven over de meldingsplichten, alsmede deelnemen aan de discussies.
De STEC analyse is een microbiologische analyse die al enige jaren voor onduidelijkheid zorgt met betrekking tot de uitvoering overeenkomstig de richtlijnen van de T002 van de RvA. Wij hebben gepoogd de RvA aan tafel te krijgen hierover op de Inspiratiedag, echter dat is ons niet gelukt. Wel zullen wij onze leden op de hoogte brengen van de stand van zaken in het overleg met de RvA op dit punt.
Ik hoop jullie allemaal te treffen op de Fenelab Inspiratiedag op 11 oktober in Woerden!