De aanstaande wijzigingen in de meldingsplicht voor overschrijdingen van toxische stoffen in diervoer en levensmiddelen hebben een geweldig grote impact op de bij Fenelab aangesloten laboratoria in deze sectoren. Inmiddels staat dit topic al een aantal jaren op de agenda van de AgroFood sector van Fenelab.
In de recente maanden heeft de sector grote vooruitgang geboekt in de overleggen met VWS en NVWA ten aanzien van de uitvoering van de op handen staande wetswijzigingen. Voor Fenelab is het belangrijk geweest om voor de laboratoria een gelijk speelveld te creëren, om een vlucht van monsters en klanten naar het buitenland te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken en om de eerste verantwoordelijkheid van normoverschrijdingen daar neer te leggen waar het thuis hoort, namelijk bij de productiebedrijven cq. onze klanten.
Notificatieplicht
Fenelab is primair geen voorstander van welke meldingsplicht dan ook. Echter de juridische en politieke omstandigheden zijn thans zodanig (en gebaseerd op Europese wetgeving) dat de uitbreiding van de meldingsplicht niet meer is tegen te houden. Om de pijn dragelijk te houden, is een beslis- en uitvoeringsmodel bij de wetgever (VWS) en de wetshandhaver neergelegd, die het voor de laboratoria zo dragelijk mogelijk moet maken. Het voorstel dat Fenelab heeft neergelegd, beantwoordt aan de hierboven opgestelde randvoorwaarden en heeft inmiddels de instemming van de betreffende overheidsinstanties. Een belangrijk aspect hierin is dat voor de laboratoria geen meldingsplicht meer van toepassing zal zijn (deze komt bij de productiebedrijven), maar een notificatieplicht voor de NVWA erkende laboratiria, welke juridisch lichter van aard is. Erkende laboratoria zijn de laboratoria die met het voorgestelde (IT-)systeem werken.
In het afgelopen jaar heeft de sector AgroFood hierover driemaal vergaderd in relatief groot comité (augustus 2022, maart 2023 en mei 2023). In de laatste vergadering is de gehele sector akkoord gegaan met het voorgestelde plan.
Samenwerking
Binnenkort zal onder leiding van VWS het project, dat een belangrijke IT-component kent, van start gaan. In het lobbycircuit dat de sector AgroFood heeft moeten opstarten is de sector in dit voorjaar toegetreden tot de Federatie Nederlandse Diervoederketen en zijn we regelmatig vertegenwoordigd bij het Platform Voedselveiligheid. Deze aanwezigheid van Fenelab Agrofood bij platforms van brancheorganisaties is niet alleen nuttig inzake de meldingsplicht, maar is sowieso handig om te horen en gehoord te worden.
Commissie
Veel van onze aangesloten laboratoria ontvangen monsters uit het buitenland. Vanwege de toegenomen regelgeving aangaande im- en export van goederen stuiten we vaker dan voorheen op vertragingen in de monsterafleveringen. Vanuit Fenelab AgroFood is op de vergadering van 3 mei 2023 besloten een commissie aan het werk te zetten om dit fenomeen te evalueren en mogelijk actie te ondernemen op de instanties die de vertragingen veroorzaken (douane, NVWA, etc). Deze commissie komt na de zomer voor het eerst bij elkaar.