Op 11 oktober zijn bijna 100 personen uit de branche bijeen geweest in De KAS in Woerden om inspiratie op te doen, informatie op te halen, kennis en ervaring te delen en vooral… elkaar weer eens te ontmoeten na zo’n lange tijd! Alleen daarom was het op voorhand al een geslaagde middag. Het thema van de Inspiratiedag was: Van crisis naar kans, lessons learned. En dat is heel goed gelukt dankzij de interessante keynote sprekers, de parallelsessies, de zichtbare donateurs en de netwerkmomenten.
De deelnemers vielen letterlijk met de neus in de boter; de start was een inlooplunch zodat de meesten na een lange reis even op krachten konden komen. Om 13.00 uur was het echt zover, in De KAS (bijna een zonnige broeikas!) opende voorzitter Pieter Vos deze tweede Fenelab Inspiratiedag. Pieter lichtte uiteraard het thema en het programma toe van de middag en vertelde een anekdote over de pessimisten, optimisten en realisten. De clou was dat de realisten de crisis hadden het overleefd want die hadden overleven en thuiskomen als doelstelling en dat was wat er gebeurde.
Vervolgens mocht Rik van Terwisga als eerste plenaire spreker de Inspiratiedag openen. Rik is algemeen directeur van NEN en had als taak de deelnemers te vertellen waarom er drie keer moet worden betaald bij NEN. Rik voorspelde dat dit anders zou gaan worden en dat NEN met een veranderslag aan de gang is. Na een inspirerend filmpje van Rik gingen de deelnemers uiteen in twee ronden parallelsessies:
Deze parallelsessies waren wederom een garantie voor succes: er was volop ruimte voor discussie en interactie over de verdiepende onderwerpen. Voor elk wat wils! We hoorden wel de reacties dat ‘een half uur eigenlijk te kort is’. Daar gaat de organisatie zeker mee aan de slag, want er moet iets te verbeteren zijn uiteraard.
De middagbreak kwam als geroepen, de ervaringen moesten even met elkaar gedeeld worden en de dorst gelest. Het programma ging daarna verder in de plenaire zaal met een luchtige onderbreking. Cabaretier Lonneke van Dasler vertelde de aanwezigen dat stress goed is, maar geluk nog beter. Haar “spoedcursus geluk” was goed voor een flink aantal lachsalvo’s in de zaal.
Daarna was het tijd voor niemand minder dan de bestuursvoorzitter van de RvA, Roeland Nieuweboer. Hij kwam even goed vertellen hoe hij de wereld ziet. In ieder geval ‘Met vertrouwen vooruit’, het motto van zijn presentatie. Roeland hield de zaal een spiegel voor: waarom zijn we niet meer zichtbaar als sector? De instellingen zijn hartstikke belangrijk en dat mag ook gezien worden op de grote thema’s. Bij COVID-19 is het al gelukt de sector landelijk te positioneren, nu bij de andere grote thema’s nog.
Rob Vinke sloot vervolgens de rij plenaire sprekers af. Rob is oud hoogleraar bij de Nyenrode University en heeft de deelnemers een lesje HRM gegeven door alle generaties heen. Want een millennial reageert nu eenmaal anders dan de babyboomer. En je hebt ze allebei in je bedrijf, hoe ga je daarmee om?
Het plenaire gedeelte werd afgesloten met een paneldiscussie, Waarbij de sprekers eerst mochten reageren op de volgende stellingen en vervolgens de zaal:
Stelling 1
Kennis moet gratis zijn. De normontwikkeling wordt vertraagd door de wijze waarop het op dit moment is georganiseerd. Om kennis te leveren moet je zelfs betalen i.p.v. dat je daarvoor betaald krijgt. Beide zou niet nodig moeten zijn.
Stelling 2
We krijgen steeds meer een maatschappij waarin beslissingen genomen worden op basis van wetenschappelijke inzichten en onderzoeksresultaten. Dat heeft de COVID periode wel laten zien. Echter zien we ook een ander fenomeen, mensen vertrouwen niet meer op data en wetenschap. Fenelab, NEN en de RvA hebben hier een krachtige rol te vervullen.
Stelling 3
Nederland heeft geen visie om mee te blijven spelen op het internationale speelveld voor testen en kalibratie. Nederland moet zorgvuldiger omgaan met het investeren in kennis en competentie in deze markt om krachtig te zijn op het internationale speelveld. De HRM’s van deze wereld hebben onvoldoende inzicht in de noodzaak van dit soort ontwikkelingen.
Dat leverde een mooie interactie op met als slotsom de noodzaak dat de RvA, NEN en Fenelab hoognodig met elkaar met elkaar de agenda van het kwaliteitslandschap moeten opzetten en bepalen. Dat kwam ook terug tijdens de borrel na afloop. Geïnspireerd en bijgepraat kon iedereen weer naar huis.
Fenelab bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan het laten slagen van de Inspiratiedag: de voorbereidingscommissie, de sprekers, de parallelsessieleiders, de locatie en de donateurs, Poly Temp Scientific en Balans Laboratoriumtechniek. Bedankt!