Het VVD Kamerlid heeft kennisgenomen van de asbestketen. Van het inzien in enkele inventarisatierapporten, via het bekijken van de asbestanalyses en de werking van de eindbeoordeling na afloop van asbestsaneringswerkzaamheden. De visuele inspecties en luchtmetingen zijn uitgebreid aan bod gekomen.
Opvallend is dat juist het onderdeel inspectie en meten op de kwaliteit van uitgevoerde asbestprojecten wordt afgebouwd binnen de nieuwe stelselherziening. Dit gaat dag-in-dag-uit ten koste van de veiligheid van medewerkers en gebruikers van die asbestruimtes. Fenelab bepleit een soort APK waarbij je afhankelijk van de kwaliteit in het project meer of minder luchtmetingen uitvoert (bonus-malusregeling).
Verder is het bijzonder dat de nieuwe norm voor de uitvoering van eindbeoordelingen door laboratoria (de NEN 2990) al sinds september 2020 klaarligt, nog steeds niet ingevoerd is. Deze nieuwe norm zit boordevol innovaties. Het feit dat zo’n simpele maatregel zo lang moet duren, doet het ergste vrezen voor de gehele asbeststelselherziening.
Daan de Kort vroeg zich af waarom er door sommige partijen in Den Haag al een paar jaar wordt gepleit voor een stelselherziening en waarom in plaats daarvan niet enkele praktische knelpunten snel kunnen worden opgelost. Dat is precies ook het punt van Fenelab. Udo Waltman, directeur Sansidor en namens Fenelab: “Er zijn na 2,5 jaar praten nog geen resultaten geboekt in de stelselherziening. Verder maken we ons echt zorgen over het afbouwen van de luchtmetingen na afloop van asbestsaneringsprojecten. In plaats van Nederland asbestveiliger te maken, draaien we klok grandioos terug.”
Daan de Kort heeft toegezegd dat hij de punten van zorg uit de praktijk meeneemt naar Den Haag. Fenelab dankt Daan de Kort voor zijn interesse in onze branche. Eerder dit jaar heeft ook Tweede Kamerlid Marijke van Beukering (D66) al een bezoek gebracht aan een asbestlaboratorium en een asbestsaneringsproject.