Onderzoeken, kalibreren, testen, meten, beoordelen, ontwikkelen, inspecteren – dat is meer dan gewoon werk. Het is toegepaste wetenschap. Het vormt inzichten en kadert kaders. Het helpt bij innovatie. Zulk werk genereert waarde die veel, verder gaat dan taken verrichten en loon krijgen. Dat verdient een andere kijk. Mogen we u inspireren?
Waarom zouden we blijven hangen?
“Werken is betaalde arbeid verrichten, een beroep uitoefenen”, zegt het woordenboek. Een werkgever heeft werk, een werknemer doet werk – het is een functionele transactie. Of dat was het.
Inmiddels zijn we meer digi en meer flex geworden. De arbeidsmarkt staat onder spanning, want er is meer werk dan menskracht. Banen veranderen, verdwijnen en verschijnen. Blijven we hangen in het klassieke concept van werk? Of ziet de toekomst er anders uit?
Toegevoegde waarde, dat telt
U heeft een lab te runnen. Of een inspectieteam. U móét de juiste professionals op de juiste plek hebben – en houden. Dat is kritisch voor opdrachtgevers, omgeving en organisatie. Kijkt u even mee door de bril van toegevoegde waarde? Dan zien we drie perspectieven.
Ten eerste: wat een werknemer geeft (en de werkgever ontvangt)
Doen waar je goed in bent. Ergens beter in worden. Gave dingen voor elkaar krijgen. Soms werkt iemand puur voor de verdiensten. Maar in de meeste gevallen willen mensen hun kennis, kunde en talenten goed kunnen inzetten, en hierin kunnen groeien. Dat levert meerwaarde op.
Ten tweede: wat een werkgever geeft (en de werknemer ontvangt)
Is het salaris goed? Loont extra inspanning? Zijn er ontwikkelmogelijkheden? Is de verhouding tussen werken en leven gezond? Uit internationaal onderzoek onder diverse generaties en beroepsgroepen blijkt dat betaald overwerken, mentale fitheid en thuiswerkmogelijkheden een organisatie extra aantrekkelijk maken. Omgekeerd: hoe minder goed de arbeidsvoorwaarden zijn geregeld, des te minder aandacht voor de hogere doelen, zoals duurzaamheid en impact. En dat is een gemiste kans.
Ten derde: wat werkgevers en werknemers samen creëren
Een professional heeft haar sporen verdiend in een foodtech-onderzoekslab. Zij krijgt een toppositie met een topsalaris aangeboden in de vleesverwerkende industrie. Duurzaam leven vindt ze superbelangrijk. Maar ze heeft ook een gezin met opgroeiende kinderen en hoge woonlasten. Doet ze het of doet ze het niet? En waar baseert ze haar beslissing op?
Iemands levensfase, persoonlijkheid en principes spelen een grote rol bij motivatie, werkgeluk en loopbaankeuzes. Dat brengt ons bij het derde perspectief: wat werkgevers en werknemers samen creëren.
Passing met organisatie, visie en cultuur. Gevoelde én meetbare betekenis. Meer slagkracht en reikwijdte van de organisatie. Samen werken aan resultaat én aan een mooiere wereld – van gedeelde waarden naar gedeelde waarde, zogezegd.
Match tussen mens, werk en waarde
Werk anders bekijken maakt ons bewust van wat belangrijk is, voor wie, op welk moment. Het laat werkgevers en werknemers zoeken naar overeenkomsten en overeenstemming. Het zorgt voor dialoog met diepgang in een tijd waarin verandering constant aanwezig is en aandacht schaars is. Als dat geen toegevoegde waarde is…
Samen werken en samenwerken
Fenelab is een verbinder in de branche. Dat is waardevol voor alle partijen. Zo kunnen we open gesprekken voeren over wat belangrijk is. Zo kunnen Fenelab-leden zichzelf en hun diensten blijven verbeteren. Zo maken organisaties en professionals meer impact – en dat komt ook de samenleving ten goede.
Hebben we u geïnspireerd? Hoe werkt dit bij uw organisatie? Verder praten kan altijd.
Meer weten? Download de gratis whitepaper over toegevoegde (werk)waarde en wat het betekent voor u.
Een artikel van Balans, gespecialiseerd in arbeidsbemiddeling voor de laboratoriumsector en jarenlang Fenelabdonateur.