Op 4 april heeft in het Asbestmuseum (onderdeel van BME opleidingen) te Rotterdam de jaarlijkse workshop plaatsgevonden georganiseerd door de Fenelab Technische Commissie Asbest.
Het doel van de workshop was om beleidsmakers en inspectiediensten van de overheid te informeren over de werkwijzen van de eindbeoordeling, denk aan de visuele inspectie in het containment en de luchtmetingen met behulp van FCM en SEM meettechnieken. Dit ook in het licht van een recent aangepast Europese richtlijn asbest en de voorgenomen aanpassingen in het SZW certificatiestelsel asbest. Circa 50 deelnemers waren aanwezig en de zaal zat daardoor goed vol!
Na de start van de middag met een inlooplunch opende raadgevend adviseur van de TC Asbest, Frank-Maarten Gribnau, de workshop. Vervolgens gaf hij het woord aan vertegenwoordigers van Détect Milieu, SGI Compliance en Daniël Ahlers als voorzitter van de TC Asbest. Zij gaven een introductie in de asbestwereld, de laboratoria en een voorproefje op het programma van de middag.
Deelsessies
De deelnemers gingen uit een in drie groepen. Elke groep nam kennis van de verschillende meetmethoden die asbestlaboratoria hanteren om te beoordelen of de te betreden ruimte asbestveilig is na afloop van de asbestsaneringsprojecten. De deelnemers konden in het containment plaatsnemen en zelf vaststellen welke handelingen de asbestinspecteur verricht om een visuele inspectie te kunnen doen. Een andere groep heeft de asbestvezels sterk vergroot gezien door verschillende opgestelde microscopen (waaronder FCM) en anderen konden kennis nemen van de activiteiten die in en rond de SEM-bus plaatsvinden. Tenslotte kreeg een groep een uitgebreide rondleiding in het asbestmuseum van Harry Vonk. Niet meer voor te stellen dat tientallen gebruiksartikelen nog maar tot enkele decennia geleden volop waren voorzien van asbestmateriaal. Zelfs in sigarettenfilters en kleding! Uiteindelijk hebben alle drie de groepen aan alle onderdelen meegedaan.
De dag werd afgesloten door Frank-Maarten Gribnau en met een fijne borrel waar nog lang werd nagepraat.
Reacties
Een deelnemer aan de workshop verwoordde het zo: “Zeer geslaagd en het vak van 1. de Inspecteur Eindbeoordelingen en 2. de analist van materiaal-, lucht- en stofmonsters werd centraal gesteld. Er was ruimte voor de deelnemers om interactief tijdens de workshop even in de voetstappen van de professional te staan. Erg leuk om sommige valkuilen, uitdagingen, beperkingen en technieken tijdens het dagelijks werk te laten zien, te ervaren en te bespreken ook!”