Sinds kort is Daniel Ahlers de nieuwe voorzitter van de Technische Commissie Asbest. Een mooi moment dus om hem aan u voor te stellen. Kom meer te weten over waarom de voorzittersrol goed bij hem past, de voornemers van de Commissie en wat hij aan de leden wil meegeven.
Je bent de nieuwe voorzitter van de Technische Commissie Asbest: wil je je kort nog even voorstellen?
Mijn naam is Daniel Ahlers, getrouwd en vader van twee puberzonen. Na jaren werkzaam te zijn geweest bij Defensie, ben ik begin 2013 begonnen bij Fibrecount als buitendienst-inspecteur. Een paar jaar heb ik dit werk in binnen- en buitenland met veel plezier gedaan. Toen er een functie beschikbaar kwam op kantoor heb ik de overstap gemaakt van het werken in de buitendienst naar het werken achter de computer. In dit werk ben ik doorgegroeid naar de functie van technisch manager bij SGI Compliance Environmental Control.
Waarom vind jij dat je deze rol op je moet nemen binnen Fenelab?
Vanuit mijn passie, als vak-idioot, hou ik me bezig met de hoge standaard van kwaliteit in het werkveld. Als TC-asbest lid, maar zeker ook als voorzitter, heb je de mogelijkheid om mee te praten en te denken over verbeteringen ten behoeve van onze kwaliteit. We hebben de kans om te zorgen dat er een gelijk werkveld ontstaat, dat alle bedrijven zo goed als op dezelfde manier werken. Om allen een goede kwaliteit na te streven van de eindbeoordelingen en lab-analyses. Daar wordt het gehele werkveld beter en sterker van. Ik voel me zeer verbonden met deze doelstellingen en committeer me hier volledig aan. Dat maakt dat de voorzittersrol mij goed past.
Wat ga je anders doen dan je voorganger Victor van der Hoeven die recent afscheid heeft genomen?
Victor heeft het jaren erg goed gedaan. Ik wil daar niet al te grote veranderingen in aanbrengen, maar juist zijn goede werk voortzetten. Voorheen zag iedereen elkaar meer als concurrent en inmiddels als concullega. Daar heeft Victor de eerste stappen voor in gang gezet. Dit is een zeer waardevolle ontwikkeling, die ik verder wil gaan uitdiepen. Onderlinge samenwerkingen creëren en onderhouden. Vanuit die samenwerkingen kunnen innovatieve ideeën ontstaan waarmee we in kunnen springen op wetswijzigingen of ontwikkelingen binnen het werkveld.
Wat zijn de voornemens van de Commissie / activiteiten?
Het is belangrijk om aan tafel te zitten met andere partijen om de stem vanuit het werkveld te laten horen. Met de aanstaande mogelijke wetswijzigingen ervoor te zorgen dat er een kwaliteitsborging blijft, in het nieuwe stelsel met betrekking tot eindbeoordelingen. Zoals ik hierboven al genoemd heb, blijft uiteraard de focus liggen op het intensiveren van de samenwerkingen (zowel met ketenpartners als met maatschappelijk betrokken partijen). Naast het nastreven van het gelijke werkveld en de bijbehorende kwaliteitsborging, willen we ook kennisdeling bewerkstelligen. Bij het constateren van asbest en de verwijdering ervan is een groot maatschappelijk belang gemoeid. Daarom is het ook zaak om hierover open en transparant te communiceren met alle betrokken partijen; daar zal de commissie zich uiteraard mee bezig houden.
Wil je nog iets meegeven aan de leden?
Ik vind het belangrijk dat er vanuit het werkveld vertegenwoordiging blijft, helemaal op het gebied van vakdeskundigen. Hierbij nodig ik dan ook de leden uit om vooral input te blijven leveren, de samenwerking op te zoeken en kritisch te kijken naar ons werk. Zo kunnen we met elkaar zorgen voor de hoge kwaliteit die we willen blijven leveren.