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Date of submission:  
 
 

1. Requesting ISO Member or A liaison member: IAF 

2. Contact person: Steve Keeling 

3. Position: IAF Technical Committee Chair 

4. Email address: steve.keeling@jas-anz.org 

5. Please specify the ISO/CASCO document by name and number (ISO/IEC 17XXX) and clause number: 
 
ISO/IEC 17021-1 – Conformity assessment – Requirements for bodies providing audit and certification of 
management systems, Clause 5.2.5 
6. Clarification request, please formulate the request clearly and where possible in a format that enables 
a YES or NO answer: 
 
Clause 5.2.5 of ISO/IEC 17021-1:2015 states that: 
"The certification body and any part of the same legal entity and any entity under the organizational 
control of the certification body … shall not offer or provide management system consultancy. This also 
applies to that part of government identified as the certification body." 
 
Consultancy is defined in 3.3 Management system consultancy – participation in establishing, 
implementation or maintaining a management system 
Example 1 Preparation or producing manuals or procedures 
Example 2 Giving specific advice, instructions or solutions towards the development and implementation 
of management system 
 
Question: 
1) Does the consultancy by CABs on the implementation (preparation of MS manual or procedures) of 
ISO/IEC 17025, ISO/IEC 17024 and other standards setting conformity assessment body requirements fall 
within the scope of management systems consultancy within ISO/IEC 17021-1?  
2) That is, do the requirements in ISO/IEC 17021-1 clause 5.2.5 apply to consultancy in setting up a 
management system to support ISO/IEC 17025 or ISO/IEC 17020?  
7. Consensus position of the maintenance group (This section is only to be completed by the 
maintenance group members) 
 
1) yes, although ISO/IEC 17024 and ISO/IEC 17025 are not MS standards they contain MS requirements  
2) Yes, clause 5.2.5 applies to any MS consultancy regardless of its purpose and the consultancy in this 
context would be to help another conformity assessment body building its management system as per the 
MS clauses of ISO/IEC 17025 or ISO/IEC 17020 and this goes against clause 5.2.5 of ISO/IEC 17021-1 
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Send the filled form to casco@iso.org  
 
 
 
 
To be completed by maintenance group members only 
 

Date request sent maintenance panel   
Is the clarification request formatted in an 
acceptable manner? 

yes   
no   

Is it clearly and unambiguously worded? 
yes   
no   

Do you have a conflict in participating in this 
request if so please specify. 

yes   
no   
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